Naziv predmeta: HRANIDBA MORSKIH ORGANIZAMA

Vrsta: Predavanja,vježbe

Razina: Temeljni predmet

Godina: 3
     Semestar: 5

ECTS:
3
1,5 (za predavanje i vježbe)
1,5 (za samostalno učenje i konzultacije)


Nastavnik: Prof. Dr. Sc. Miro Kraljević

Kompetencije koje se stječu: Stjecanje spoznaja teorijskog i praktičnog znanja o anatomiji, histologiji i fiziologiji probavila riba, rakova i mekušaca, apsorpciji, opskrbi i specifičnim biokemijskim procesima u stanicama. Upoznavanje s biokemijskim sastavom tkiva uzgajanih živih i neživih vrsta hrana korištenih u uzgoju kao i njihovim različitim učincima na rast, metabolizam i preživljavanje.

Preduvjeti za upis:Kompetencije u primjeni znanja iz opće biologije, kemije, fizike mora, ribarstvene biologije i uzgoja riba.

Sadržaj:Anatomska i histološka građa i fiziološke funkcije probavila riba, rakova i mekušaca. Biokemijski procesi unutar stanica, tkiva i organa (glikoliza, ciklus trikarbonskih kiselina, oksidativna fosforilacija). Umjetno uzgajane vrste. Biokemijski sastavi fito i zooplanktonskih kultura (kolnjaci, Artemia). Vrste umjetnih hrana i njihov utjecaj na rast, metabolizam i preživljavanje nekih uzgajanih vrsta. Složeni utjecaji vanjskih čimbenika na te promjenjivosti i prilagodbe njihovoga kvalitetnijeg uzgoja.

Preporučena literatura:
  1. Treer, T., Safner, R., Ančić, I. i M. Lovrinov, 1995. Hranidba riba. U: Ribarstvo. Nakladni zavod lobus, Zagreb: 239-283.
  2. Skrudland, A., 1993. Nutrition in aquaculture. In: Aquaculture for veterinarians: fish husbandry and medicine. Ed: Brown L., Pergamon Press, Oxford, New York, Seul and Tokio: 153-159.
Dopunska literatura:
  1. Kraljević, M., 1995. Rast komarče, Sparus aurata L. I pica, Diplodus puntazzo Cetti, u prirodnim i kontroliranim uvijetima. Doktorska disertacija, Sveučilište u Zagrebu, 157pp.
  2. Kraljević, M. Hranidba riba. Interna skripta
Oblici provođenja nastave: Redovita tjedna nastava i vježbe

Način provjere znanja i polaganja ispita: Znanje studenata se provjerava usmenim ispitom. Studenti stječu pravo polaganja ispita ukoliko su redovito pohađali vježbe i položili kolokvij.

Jezik poduke i mogućnosti praćenja na drugim jezicima:
Hrvatski i engleski.
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta: Anketa