Naziv predmeta: HIGIJENA U RIBARSKOM GOSPODARSTVU

Vrsta: Predavanja i vježbe

Razina: Temeljni predmet

Godina: 3
     Semestar: 5, 6

ECTS:
5
2,5(za predavanja i vježbe)
2,5 (za samostalno uèenje i konzultacije)


Nastavnik: Doc. dr. sc. Jasna Maršiæ Luèiæ

Kompetencije koje se stjeèu: Stjeèu se praktièna i teoretska znanja sanitarno-higijenskih uvjetia potrebnih kod ulova, uzgoja, oèuvanja, prerade, uskladištenja i prijevoza ribe i drugih morskih organizama; primjene dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u ribarskom gospodarstvu, te s osnova patologije, epizootiologije i epidemiologije.

Preduvjeti za upis:Kompetencije u primjeni znanja iz opæe kemije, opæe mikrobiologije i fiziologije morskih organizama.

Sadržaj:Znaèaj i zadatak sanitarnog nadzora u ulovu, uzgoju, prijevozu, oèuvanju i preradi proizvoda mora. Sanitarna higijena ribarskih brodova, iskrcajnih obala, hladnjaèa, skladišnih prostora i preraðivaèkih pogona. Sanitarno-higijenski zahtjevi mjesta za prodaju ribe i ribljih preraðevina. Sanitarno-higijenska i zdravstvena ocjena riblje sirovine i gotovih proizvoda. Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u ribljoj industriji. Osnovne znaèajke iz patalogije, epizootiologije i epidemiologije. Antropozoonoze prenašene ribama, otrovne ribe. Toksiène supstancije, teški metali, pesticidi. Radiološka zaštita morskog okoliša i proizvoda morskog podrijetla.

Preporuèena literatura:
  1. Soša, B. 1989.: Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga Zagreb, 184 p.
  2. Zajcev, V. i dr. 1969.: Fish curing and processing, Mir publishers, Moskva
  3. Banjad, S., Diviæ, B. 1970.: Tehnologija ribe i prerada ribe, Zadar (skripta).
Dopunska literatura:
  1. Huss,H.H. 1994. Assurance of seafood quality. FAO Fisheries Technical Paper. No. 334. 169pp.
Oblici provoðenja nastave: Predavanja,vježbe

Naèin provjere znanja i polaganja ispita: Usmeni ispiti

Jezik poduke i moguænosti praæenja na drugim jezicima:
Hrvatski jezik
Engleski jezik (po potrebi)
Naèin praæenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta:Putem anketiranja