Naziv predmeta: OČUVANJE I PRERADA PROIZVODA MORA
Vrsta: Predavanja i vježbe
Razina: Temeljni predmet
Godina: 3
Semestar: 5,
6
ECTS:
- 6
- 3(za predavanja i vježbe)
- 3 (za samostalno učenje i konzultacije)
Nastavnik: Prof.dr.sc Perica Cetinić, Vida Šimat
Kompetencije koje se stječu: Studente se podučava tehnologijama hlađenja, smrzavanja, obrade i prerade morskih organizama te s tehnikama ocjenjivanja kvalitete istih. Cilj je studente osposobiti za rad u tvornicama za preradu ribe, te za obavljanje prihvata ribe na ribarskom brodu, luci ili riboprerađivačkoj tvornici
Preduvjeti za upis:Kompetencije u primjeni znanja iz opće, anorganske I organske kemije, analitičke kemije, opće mikrobiologije I biokemije.
Sadržaj:Određivanje kvalitete svježih i smrznutih morskih organizama
Tehnologije hlađenja i smrzavanja morskih organizama
Tehnologije i tehnike obrade ribe
Prerada ribe visokim temperaturama (konzerviranje)
Soljenje i dorada slane ribe
Ostali načini prerade ribe (sušenje, mariniranje, dimljenje i konfekcioniranje)
Preporučena literatura:
- Andrović, E., Janežić, B., Lisac, H., Mladina, V., Parać, B. (1956): Tehnologija industrijske prerade ribe, Udruženje morskog ribarstva Jugoslavije, Rijeka, Mala ribarska biblioteka, knjiga 2: 160pp.
- oša, B. (1989): Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga, Zagreb: 184pp.
- Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, GRO Tipografija, Đakovo: 487pp.
Dopunska literatura:
- EUROFISH, stručni časopis, Fachpresse-Verlag An der Alster 21 D-20099 Hamburg.
- Lorini, P., (1936): Soljenje i stručno uređenje morske ribe. I . Penović, Split.
- Pravilnik o kvaliteti riba, rakova, školjkaša, morskih ježeva, žaba, kornjača, puževa i njihovih proizvoda (NN br. 53/91)
Oblici provođenja nastave:
Predavanja i vježbe
Način provjere znanja i polaganja ispita:
Putem kolokvija i usmenog ispita.
Jezik poduke i mogućnosti praćenja na drugim jezicima:
- Hrvatski jeziku,a po potrebi engleski i talijanski.
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta:Provođenje anketa