Naziv predmeta: OČUVANJE I PRERADA PROIZVODA MORA

Vrsta: Predavanja i vježbe

Razina: Temeljni predmet

Godina: 3
     Semestar: 5, 6

ECTS:
6
3(za predavanja i vježbe)
3 (za samostalno učenje i konzultacije)


Nastavnik: Prof.dr.sc Perica Cetinić, Vida Šimat

Kompetencije koje se stječu: Studente se podučava tehnologijama hlađenja, smrzavanja, obrade i prerade morskih organizama te s tehnikama ocjenjivanja kvalitete istih. Cilj je studente osposobiti za rad u tvornicama za preradu ribe, te za obavljanje prihvata ribe na ribarskom brodu, luci ili riboprerađivačkoj tvornici

Preduvjeti za upis:Kompetencije u primjeni znanja iz opće, anorganske I organske kemije, analitičke kemije, opće mikrobiologije I biokemije.

Sadržaj:Određivanje kvalitete svježih i smrznutih morskih organizama
Tehnologije hlađenja i smrzavanja morskih organizama
Tehnologije i tehnike obrade ribe
Prerada ribe visokim temperaturama (konzerviranje)
Soljenje i dorada slane ribe
Ostali načini prerade ribe (sušenje, mariniranje, dimljenje i konfekcioniranje)

Preporučena literatura:
  1. Andrović, E., Janežić, B., Lisac, H., Mladina, V., Parać, B. (1956): Tehnologija industrijske prerade ribe, Udruženje morskog ribarstva Jugoslavije, Rijeka, Mala ribarska biblioteka, knjiga 2: 160pp.
  2. oša, B. (1989): Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga, Zagreb: 184pp.
  3. Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, GRO Tipografija, Đakovo: 487pp.
Dopunska literatura:
  1. EUROFISH, stručni časopis, Fachpresse-Verlag An der Alster 21 D-20099 Hamburg.
  2. Lorini, P., (1936): Soljenje i stručno uređenje morske ribe. I . Penović, Split.
  3. Pravilnik o kvaliteti riba, rakova, školjkaša, morskih ježeva, žaba, kornjača, puževa i njihovih proizvoda (NN br. 53/91)
Oblici provođenja nastave: Predavanja i vježbe

Način provjere znanja i polaganja ispita: Putem kolokvija i usmenog ispita.

Jezik poduke i mogućnosti praćenja na drugim jezicima:
Hrvatski jeziku,a po potrebi engleski i talijanski.
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta:Provođenje anketa