Naziv predmeta: OCJENA KAKVOĆE PROIZVODA MORA
Vrsta: Predavanja,vježbe
Razina: Napredni predmet
Godina: 3
Semestar: 5
ECTS:
- 4
- 1,5(za predavanje i vježbe)
- 2,5 (za samostalno učenje i konzultacije)
Nastavnik: Dr.sc. Ivona Mladineo
Kompetencije koje se stječu: Ciljevi kolegija su upoznavanje studenta sa značajkama proizvoda ribe i drugih jestivih morskih organizama, uvjetima njihovog uskladištenja i prijevoza, organoleptičkim, fizičkim i kemijskim metodama kontrole njihove kakvoće, aparaturom i laboratorijskim uređajima koji se upotrebljavaju za ocjenu kakvoće proizvoda mora te propisima i normama za ocjenu kakvoće proizvoda iz ribe i drugih jestivih morskih organizama.
Preduvjeti za upis:Kompetencije u primjeni znanja iz tehnologije prerade ribe i higijene u ribarskom gospodarstvu.
Sadržaj:Podjela bioloških bogatstava mora i proizvoda koji se od njih izrađuju. Karakteristike pojedinih proizvoda iz ribe i drugih morskih organizama i uvjeti njihovog uskladištenja i transporta. Organizacija, nadležnost i principi djelovanja službe kontrole kakvoće ribljih proizvoda i propisi koji reguliraju tu materiju u Hrvatskoj. Organoleptičke, fizičke i kemijske metode ocjene kakvoće ribe i ribljih prerađevina. Aparatura i laboratorijski uređaji te pribor upotrebljavan za ocjenu kakvoće ribljih proizvoda. Ocjena kakvoće ribljih proizvoda prema važećim normama. Standardi Europske unije o kakvoći ribe i drugih proizvoda mora.
Preporučena literatura:
- Anon, 1972. Procedings of the 1971. National Conference on Food Protection. US Government Printing Office, Washington, 128 p.
- FNB/NRC (Food and Nutrition Board, National Research Council, USA), 1985. An evaluation of the role of microbiological criteria for foods and food ingredients (Subcommittee on Microbiological Criteria, Committtee on Food Protection). National Academy Press, Washington, 56 p.
- Huss, H.H., 1994. Assurance of seafood quality, FAO Technical Report, Rim, 132 p.
- Šoša, B., 1989. Higijena i tehnologija prerade morske ribe, Školska knjiga, Zagreb, 183 p.
Dopunska literatura:
Oblici provođenja nastave:
Predavanja ,vježbe
Način provjere znanja i polaganja ispita:
Putem kolokvija i ispita koji se polaže usmeno..
Jezik poduke i mogućnosti praćenja na drugim jezicima:
- Hrvatski a po potrebi engleski.
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta: Provođenjem anketa