Naziv predmeta: ŽIVA BOGATSTVA MORA

Vrsta: Predavanja, seminari

Razina: Temeljni predmet

Godina: 2
     Semestar: 3, 4

ECTS:
5
2,5 (za predavanja i seminarske radove)
2,5(za samostalno učenje i konzultacije )


Nastavnik: Dr.sc. Svjetlana Krstulović Šifner

Kompetencije koje se stječu: Savladavanjem ovog predmeta stječu se praktična i teoretska znanja i vještine koje su potrebite da se može razumjeti problematika iz djelatnosti morskog ribolova i živih bogatstava mora i obavljati poslovi koji se odnose na racionalno gospodarenje živim bogatstvima mora i ocjenu djelovanja ribolova na stanje živih bogatstava mora. Također studenti stječu saznanja o živim bogatstvima oceana i mora (poseban osvrt na Jadransko more, mogučnostima razvoja i proširenja racionalnog iskorištavanja živih bogatstava (poseban osvrt na alternativne vrste ribe i drugih morskih organizama u ulovu), posljedicama koje sa sobom donosi nenadzirani izlov morskog živog bogatstva, načinima procjene živih bogatstava, pračenju rasprostranjenosti i abundanciji populacija riba i drugih morskih organizama različitim metodama te o glavnim svjetskim ribarstvenim područjima razvrstanim prema FAO.

Preduvjeti za upis: Kompetencije u primjeni znanja iz opče biologije i statističke matematike.

Sadržaj: Živa bogatstva mora. Osobitosti života i živih bogatstava mora. Svjetska bogatstva. Stanje i kretanje svjetskog ribljeg bogatstva. Živa bogatstva pojedinih područja prema FAO. Obilnost i zalihe pojedinih ribarstvenih područja. Živa bogatstva Mediterana. Jadransko more i njegova živa bogatstva. Migracije riba i drugih morskih organizama. Klimatske promjene i živa bogatstva. Procjena količine riba putem metode ranih razvojnih stadija. Ostale metode u procjenama živih bogatstava. Monitoring živih bogatstava. Nacionalna i međunarodna zakonska regulativa u gospodarenju živim bogatstvima mora.

Preporučena literatura:
  1. Gulland, J.A. 1971. The fish resources of the ocean. Fishing News Books, Ltd. Surrey, England.; Caddy et al. 1994. Review of the state of world marine fishery resources. FAO Fish. Tech. Pap. Rome, 355 pp.
  2. FAO Atlas of the living resources of the sea, 2000. Published by FAO, Rome. Iversen E.S. 1996. Living Marine resources. Their Utilization and Management. Chapman & Hall. 403 pp.
Dopunska literatura:
  1. Anonymous, 2002. Aspccts of Fish markets in the Adriatic Sea. AdriaMed Technical Documents, 10, Termoli, Italy: FAO and MiPAF.
  2. Vrgoč et al. 2004. Review of current knowledge on shared demersal stocks of the Adriatic Sea. AdriaMed Technical Documents, 12, Termoli, Italy: FAO and MiPAF.
  3. Dujmušić, A. 2000. Hrvatsko ribarstvo ispod površine. Rabus media, Zagreb, 215 str.
Oblici provođenja nastave: Predavanja, seminarski radovi, vježbe

Način provjere znanja i polaganja ispita:
Seminarski radovi, vježbe, kolokviji, usmeni završni ispit
Jezik poduke i mogučnosti pračenja na drugim jezicima:
Hrvatski jezik
Engleski jezik
Način pračenja kvalitete i uspješnosti izvedbe svakog predmeta: Putem anketa