Aurelia sp


Pronađena nova vrsta meduza u mljetskim jezerima

DUBROVAČKI OCEANOGRAFI OTKRILI PRIMJERKE MEDUZE AURELLIJE, VRSTE STARE 26 MILIJUNA GODINA, DUŽE OD POLA METRA

Dubrovnik, 24. siječnja 2001..


    Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Dubrovniku nakon višemjesečnih istraživanja u mljetskim su jezerima došli do nevjerojatna otkrića - pronašli su meduzu Aurelliju, vrstu staru 26 milijuna godina!

Aurelia sp


    Potvrdila su se time nagađanja znanstvenika kako su mljetska jezera zbog izoliranosti i umjerena protoka morskih struja uspjela sačuvati dosad nepoznate organizme. Aurellia je nađena u oba jezera na Mljetu. U Malom jezeru, dubokom 27 metara, pronađene su meduze duge čak 55 centimetara, a u Velikom, dubokom 46 metara, primjerci od petnaestak centimetara. Opstanak te vrste meduza u mljetskim jezerima znanstvenici objašnjavaju činjenicom da je taj dio Jadrana uvijek imao čisto more, a prema riječima Vladimira Onofrija iz Instituta, daljnja genetska istraživanja na nađenim primjercima pokazat će je li riječ o specifičnoj podvrsti Aurellije koja se razvila u enklavi mljetskih jezera.
    Institut za oceanografiju i ribarstvo, uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i uprave Nacionalnoga parka Mljet, koji su im omogućili i dosadašnji rad, a koji ukupno na Mljetu traje već petnaestak godina, potkraj ovoga tjedna nastavlja istraživanje u jezerima, pa se ne isključuje mogućnost otkrivanja novih tajni toga zatvorenog podvodnog svijeta.