LOGO
AiA stranica


eu logo
eng version
AiA – INTERREG
Duž istočne obale Jadrana uzgajaju se samo dvije vrste školjkaša – plosnata kamenica (Ostrea edulis) i dagnja (Mytilus galloprovincialis), koristeći uglavnom tehniku linijskih plutajućih sustava. U novije vrijeme započete su razne studije kako bi se procijenila mogućnost unosa novih vrsta školjkaša u akvakulturu. Iako postoji dosta podataka o samoj biologiji gospodarski značajnih vrsta školjkaša, nedostaju informacije o rasprostranjenosti prirodnih populacija tih školjkaša. Poznato je da u hrvatskom dijelu Jadranskog mora živi 67 jestivih vrsta školjkaša, od kojih su 16 od gospodarskog značaja i povremeno se mogu naći na ribarnicama.

AiA – INTERREG projekt, financiran od strane Europske Unije, provodio se u suradnji Instituta za oceanografiju i ribarstvo s partnerima iz Italija, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije u periodu od srpnja 2007. do prosinca 2008.. Glavni cilj ovog projekta bio je unaprjeđenje akvakulture i uvođenje novih vrata školjkaša u akvakulturu na području Jadranskog mora.

Aktivnost koje je provodila hrvatska strana sastojale su se od prikupljanja podataka o rasprostranjenosti i strukturi populacije s ciljnom karakterizacije staništa i identifikacije vrsta koje su najpogodnije za uvođenje u akvakulturu. Rezultati ovog projekta pokazali su da su u istočnom Jadranu najinteresantniji vrste za unos u akvakulturu kunjka (Arca noae) i brbavica (Venus verrucosa).

Rezultati ovog projekta prezentirani su na radionici održanoj 26. studenog 2008 u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Radionici su prisustvovali predstavnici Uprave ribarstva, Hrvatske obrtničke komore, ljudi uključeni su sakupljanje, uzgoj i trgovinu školjkašima, te znanstvenici.

RADIONICA